Spoorzoekers – de erfgoedleerlijn voor de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Op zoek naar jouw sporen in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Wat geeft het een veilig gevoel, als je je eigen omgeving kent. Het communiceert veel gemakkelijker, je begrijpt elkaar beter, je weet waarover een ander het heeft, waar iets vandaan komt, je kunt een gefundeerde mening vormen, je ziet verbindingen, je kunt vergelijken. Je vindt er je weg, letterlijk en figuurlijk Ook als je van oorsprong niet uit de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden komt en jouw wortels ergens anders liggen.

Met de erfgoedleerlijn Spoorzoekers leren kinderen vanaf groep 1 hoe hun omgeving eruit ziet én zag in familieverbanden, in voorwerpen, in de vergelijking van toen met nu, in gebouwen en landschap en natuurlijk feesten en gewoonten. Dat begint klein om de hoek van de schooldeur en dat waaiert langzamerhand uit tot op en over de grenzen van de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.

De opzet van Spoorzoekers

De erfgoedleerlijn heet ‘Spoorzoekers’, omdat de leerlingen actief op zoek gaan naar hun eigen sporen in hun woonomgeving en daarover hun eigen
mening leren vormen. ‘Spoorzoekers’ sluit aan bij de behoefte van het basisonderwijs en het erfgoed in de verschillende gemeenten. Het zijn betekenisvolle lessen, waarbij de leerling het erfgoed daadwerkelijk kan ervaren én onderzoeken en er zijn mening over vormen. Dit via leskisten, interactieve rondleidingen, digitale lesbrieven, enzovoort. Zowel materieel als immaterieel erfgoed komen aan bod met aandacht voor de diversiteit van de leerlingen.

Wil je meer weten over Spoorzoekers, hoe het lesplan in elkaar zit, hoe het werkt, wat het kost? Download dan de brochure Brochure_Spoorzoekers_nov2020 
en vraag aan de cultuurcoach van jouw gemeente hoe je deel kunt nemen met jouw school.